Godesign

Go Design, hayal gücü ve yaratıcılıkla fonksiyonu yoğurur. Hayat biçimlerine böler ve yapılandırır. Eksiklerinizi çıkarır, duygularla toplar. Mimari projeleri farklılıkla çarpıştırır; hayalden gerçeğe eşitler. Özgün mekanlar, özgün ürünler ve tasarımları ortaya koyar.

İLETİŞİM

info@godesign.com.tr

Phone: +90 258 241 1126
+90 507 254 16 28

BİZİ TAKİP EDİN

İç mimarlık ile dekorasyonun farkı

aaaBaşlığı gören birçok kişi neden böyle bir yazının ele alındığına belki de şaşıracak. Fakat şunu açıkça söylemeliyiz ki; halen daha iç mimarlık mesleğinin tam olarak ne iş yapmadığını bilen yok.

Bu yazıda sizlere iç mimarlık mesleğini kendi izah biçimimiz ile detaylandırarak anlatmayı amaçlıyoruz.

Aslında iç mimarlığın ne olduğunu, neler yaptığını, iç mimar olmak için ne gibi özelliklere sahip olunması gerektiği ve benzeri özellikleri sizlere izah etmeye çalışacağız.

Evet, iç mimarlık mesleği adından da anlaşıldığı üzere mimari disiplinler arasında bir yapının iç mekanı ile ilgilenen disiplin alanıdır.

Çoğu kişi dekorasyoncu ile iç mimarlık tanımını birbirine karıştırırlar. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise ülkemizde hukuksal olarak henüz iç mimarlık mesleğinin haklarının koruma altına alınmamış olmasıdır. Dolayısı ile iç mimar olmayıp piyasada binaların iç mekanlarına en ufak müdahalede bulunabilen herkes kendisini iç mimar ismi ile adlandırıp, birçok kişinin “iç mimarlık” hakkında yanlış kanılara varmasına sebebiyet vermektedir.

Peki İç Mimarlık Nedir? Ve İç Mimarlık ile Dekorasyonun farkı nedir?

Belki de burada sorulması gereken en önemli sorulardan birisi budur.

Öncelikle iç mimarlık mesleğinin tanımından başlamayalım:

İç mimarlık, yukarıda bahsettiğimiz gibi yapının içerisine yapılan “HER TÜRLÜ” müdahale yetkisine sahip olan meslek disiplini ve meslek profesyonelidir.

İç mimarlar, mekanların; duvarların, tavanların, zeminlerin, doğal ve yapay aydınlatmaların, havalandırma ve mekanın hava almasından, obje ve mobilyaların konumlandırılıp tasarlanmasına kadar tüm detayları kaplayan ve de kapsayan meslek disiplinidir.

Bir iç mekan tasarımında aklınıza gelen gelmeyen her zerre iç mimarlık mesleği disiplin alanına girmektedir.

Renkler, prizler, priz modelleri, mobilya, mobilya malzemeleri, kaplamalar, ahşaplar, metaller, alçılar ve aklınıza gelen tüm her şey iç mimarların bilgi uzmanlığı alanına girer.

Bilgi uzmanlığı alanına girmesi demek; doğru malzemenin kullanılması, yaşanabilenecek her türlü tehlikenin, maddi ve manevi zararın önüne geçilmesi demektir.

Bunu biraz izah etmek gerekirse; iç mimarlar bulunduğunuz bina yapısına, hava koşullarına, mekanın aldığı güneş ışığına, mekanın kullanım koşullarına kadar aklınıza gelmeyecek tüm sorgulamalar sonucunda ortaya bir tasarım koyarlar. Böylece mekanda yaşanabilecek problemler profesyonel kişilere teslim edilerek minimalize edilir.

Yanlış tasarımlar sadece maddi olarak değil, kimi zaman önemli sağlık problemlerine de yol açmaktadır.

Yapılan araştırmalarda, iç mekan tasarımlarının kişilerin psikolojisi üzerinde olumlu-olumsuz önemli etkiler bıraktığını saptamıştır. Örneğin ofislerde kullanılabilecek yanlış aydınlatma renk ve konumlandırması çalışanların motivasyonunu düşürebilirken, doğru uygulanmış, tercih edilmiş ve konumlandırılmış aydınlatmanın da çalışanların motivasyonunu arttırdığı gözlemlenmiştir.

Kısaca iç mimarlar, aldığı meslek disiplini eğitimi ile mekanlarınızın ve sağlığınızın doktoru olup aynı zamanda bir nevi psikoloğunuz olurlar. Sonuç olarak iç mimarlık demek; mekanınızın uzun ömürlü, sağlığınızı düşünen (iç mimarlar sağlığınızı olumlu-olumsuz etkileyebilecek malzeme bilgilerine sahiptirler), psikolojik olarak ise sürekli size kendinizi iyi hissettiren ve huzur veren mekanlar tasarlamanın meslek uzmanlığı alanıdır.

Dekorasyon ise sadece iç mimarların uygulamacı ekibine verdiği isimdir. Dekorasyoncu, iç mimarlardan aldığı doneler doğrultusunda iç mimarın çizelgesi ile hareket eden uygulamacı kişilerdir. Fakat maalesef ülkemiz koşulunda dekorasyonculuk iç mimarlık ile denk tutulmaktadır. Hatta dekorasyon firmaları iç mimarlık disiplininden çıkarak, kendini iç mimar addedip insanları yanıltmaktadırlar. Zira dekorasyoncu iç mekan tasarımları ile annelerin dekorasyon anlayışı karşılaştırıldığında annelerimiz bu karşılaştırmada üstün geleceklerdir.

İç mimarlar hangi özelliklere sahiptirler?

İç mimarlar meslek doğası gereği;

Sürekli araştıran,

Renkli kişiliğe sahip,

Her konuda ufak da olsa bilgi sahibi olan,

Hayal gücü kuvvetli olan,

Analitik düşünce yapısına sahip olan,

Yaşanabilecek olasılıkları kestirme yetisine sahip olan,

Daima bir sondaki adımı düşünen kişilerdir.

Hatta iç mimarların en önemli özelliği, kişiliklerini anlatırken olumlu yöndeki maddelerin sonun zor getirildiğidir…

 

Y. İçmimar Eşref Zeki PARLAK