Godesign

Go Design, hayal gücü ve yaratıcılıkla fonksiyonu yoğurur. Hayat biçimlerine böler ve yapılandırır. Eksiklerinizi çıkarır, duygularla toplar. Mimari projeleri farklılıkla çarpıştırır; hayalden gerçeğe eşitler. Özgün mekanlar, özgün ürünler ve tasarımları ortaya koyar.

İLETİŞİM

info@godesign.com.tr

Phone: +90 258 241 1126
+90 507 254 16 28

BİZİ TAKİP EDİN

    İçmimarlık öğrencileri başta olmak üzere bu mesleği profesyonel anlamda yürüten arkadaşların yazımızı önemle okumalarını rica ediyorum. Okul döneminde laylaylom gelen imza yetkisi konusu meslek hayatına girdiğinizde; önemsenmediğinizde, projeniz çalındığında, komik ücretler teklif edildiğinde karşınıza çıkacaktır.
    İçmimarlar Odasının haklarımızı savunabilmesi ve gerekli imza yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alabilmesi için odaya kayıtlı olan içmimar sayısının fazla olması gerekmektedir. Türkiye’ de yeterli sayıda içmimarın bulunması fakat odanın bir getirisi olmadığını düşünerek kayıt olmamaları en büyük sorundur. Oda gerekli yetkileri almak için çaba harcamakta ama kayıtlı içmimar sayısı az olduğundan istekleri dikkate alınmamaktadır yani getiri beklediğimiz odaya önce üye olalım ki bize fayda yaratsın. İmza yetkisinin önemi ise şunlardır;
1. İlk ve en önemlisi içmimari projelerin içmimar tarafından imzalanarak mühürlenmesi. Böyle bir uygulama yoktur ve önemsiz sayılmaktadır.
2. Yetki olmadığı için herkesin bu mesleği yapabilmesi.
3. Görselleştirme programı kullanan herkesin bu işi yapabileceğini sanması ve ucuz fiyatlara niteliksiz işlerle piyasa fiyatlarını düşürmesi.
4. MEB onaylı kurslardan 8 ayda sertifika alıp 4 yıllık eğitimi hiçe sayarak içmimar olduğunu düşünen insanların ortaya çıkması.
5. Yetki olmadığı için öğrenci çalıştıran ofislerin bulunması. Sigortasız ve düşük ücretli öğrenci çalıştıran müteahhitler, mobilyacılar vb. yerlerin faliyet göstermesi.
6. Öğrenci olarak proje çizerek öğrencilikte tatlı gelebilecek para kazanan arkadaşların piyasayı düşürmesi ve profesyonel yaşama girince bu parayla yaşanılmayacağını öğrenmeleri.
7. Yapı ruhsatı aşamasında mimari, statik, elektrik, mekanik ve peyzaj mimari projelerinin yanı sıra içmimari projelerinin de aranması. Mühendis, mimar vb. meslekler arasında değer verilen bir hale gelmek ayrıca her yeni binanın içmimara kazanç sağlaması.
8. Yapı Denetim kuruluşlarında mimar ve inşaat mühendisi gibi yer alabilmek.
9. Şantiye şefi olarak bulunabilmek. Şu an yaptığımız şantiye şefliğinin resmi karşılığı yok. Bir inşaatın başlayabilmesi için resmi bir şantiye şefi olmalıdır. Mimar veya mühendis şantiyede bulunmadan şantiyenin şefliğine imza atarak para kazanabiliyor. Ör; 100 metrekarelik bir şantiye için (+,-) 1500 TL sadece bir imza ile kazanabiliyorlar.
10. Resmi değerimizin olmaması Ör; eczane açacaksanız buraya ait rölöveyi ve yerleşim planını mimara çizdirip onaylatmanız gerekmektedir. Bunu içmimar yapamamaktadır. 100 metrekarelik alanın mimar onayı (+,-) 300 TL dir. Bu ücreti içmimar kazanamamaktadır.
11. Devlet ihalelerine katılabilen meslekler içinde bulunmak. Şu an içmimarlar katılamamaktadır.
12. KPSS ile devlet dairelerinde çalışabilmek. Mevcut sistemde içmimar alımı yok. KPSS’ yi kazanan bir mimar veya mühendis 3000 TL maaş kazanmaktadır ve içmimarlar bu listede yoktur.
    Evet bu yazılanların tümünden mahrum durumdayız. Halihazırda bu işi herkesin yapabiliyor olması diğer maddelere gelmeden yaşanan tek ve en önemli problem. Bunları önemsemiyorsanız günü geldiğinde projeniz çalınacak, komik ücretler teklif edilecek, mimar mühendis müteahhit vb. kişiler tarafından önemsenmeyecek ve dört yıl aldığımız eğitimin karşılığı bu mudur diyecekseniz. Bunları yaşamamak için lütfen odaya kayıt olarak sayımızı arttıralım ve gerekli yetkileri alarak mesleğimizi koruyalım. İmza yetkisi olan bir içmimar ile olmayan arasında dağlar kadar fark olacaktır. Hem maddi anlamda hem de nitelik anlamında değer kazanacaksınız. 

 

http://icmimarimzayetkisi.blogspot.com.tr/2013_05_01_archive.html